Onbereikt volk in Jemen: de Akhdam
Iedere maand stellen wij een onbereikt volk aan je voor, zodat je een beeld vormt van hoe die volken eruit kunnen zien en hoe je voor ze kan bidden. Maak deze maand kennis met de Akhdam uit Jemen. God werkt daar, roept daar en geeft vrede in harten. Doe jij mee?
Introductie van de Akhdam
De Akhdam zijn een minder belangrijke groep moslims in Jemen. De Akhdam wonen vooral in sloppenwijken in de grote steden, met name in Sana. Er wordt geschat dat het om een aantal gaat van 440.000 tot 1.1 miljoen.
Hoe zien hun levens eruit?
De Akhdam leven in armoede, hebben veel te maken met discriminatie en er is maar een handvol mensen die hen helpt. Veel van de mannen werken als straatvegers. De vrouwen en kinderen bedelen vaak en verzamelen blikjes en flessen voor inkomen. Bijna geen van de kinderen gaat naar school. Er zijn voortdurend meldingen van mishandeling van de Akhdam-werknemers door hun leidinggevende. Een dergelijke behandeling brengt bijna nooit straf met zich mee, ook niet als een Akhdam hierdoor wordt gedood.
Enige tijd geleden heeft de groep een beetje succes gehad door hun stem te laten horen in de politieke arena. Hun dagloon is licht gestegen en ze hebben protesten kunnen voeren tegen hun oneerlijke behandeling en lage lonen. Toch hebben de arbeiders bijvoorbeeld geen vakantiedagen. Een artikel uit de New York Times geeft aan dat hun leven van armoede hun standaard is: “Deel van het probleem,” aldus het artikel, “is dat de meeste Akhdam hun lage status hebben geïnternaliseerd en zichzelf niet proberen te ontwikkelen, geen echte banen zoeken of een opleiding volgen. Daarnaast besteden ze een groot deel van hun magere inkomen aan het kopen van qat, een plant waarvan veel Jemenieten de bladeren kauwen vanwege hun mild narcotische effect.” (New York Times)
Hoe je kunt bidden
De Akhdam hebben dringend behoefte aan betere leefomstandigheden, schoon water en sanitaire voorzieningen. Onderwijs en gebrek aan werkgelegenheid vormen een probleem. Daarnaast staat Jemen op nummer 9 van de lijst christenvervolging van Open Doors. In de grote gebieden waar al-Qaeda en IS het voor het zeggen hebben, kan geen enkele christen zijn geloof uiten. Naar schatting leven er zo’n 2.000 moslimbekeerlingen in het land, waaronder ook van de Akhdam. Toch groeit de christelijke gemeenschap te midden van het oorlogsgeweld. Bid dat God doorgaat met Zijn werk.
Gebedsgids beschikbaar
Voor dit onbereikte volk is nu een gebedsgids beschikbaar. Bestel deze hier en ontvang meer informatie over dit volk en concrete gebedspunten.
We hebben voor meer onbereikte volken gebedsgidsen. De gidsen zijn geschikt om te gebruiken in de kerk, voor gebedsgroepen of individueel gebruik. Bekijk alle gidsen hier.
Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!