Moslims in China: de Oeigoeren en de Hui
Moslims in China
Wist je dat er meer moslims leven in China dan in Saoedi-Arabië? Ze zijn vrijwel allemaal onbereikt met het Goede Nieuws, maar wie zijn ze?…
De Oeigoeren
Populatie: 11 miljoen in China, 1,5 miljoen elders.
De Oeigoeren zijn een etnische meerderheid in Xinjiang, de grootste provincie van China, in het noordwesten. Het is een gastvrij volk dat bekend staat om hun levenslust: dans, zang, kunst, kleur en kruiden. Hun Turkse herkomst maakt hun uiterlijk nogal afwijkend van andere Chinese volken.
De Oeigoeren hebben zich rond de 9e eeuw gevestigd in Xinjiang en hun woonplaats werd zo deel van de welvarende Zijderoute. Tegenwoordig zijn ze nog steeds afhankelijk van het verbouwen van katoen en fruit voor hun levensonderhoud. De meeste Oeigoeren leven in de steden omdat grote delen van Xianjiang dor en onherbergzaam zijn.
In de periode van de 12e tot de 14e eeuw vormden christenen de meerderheid. Maar rond 1380 bekeerden de laatste christelijke Oeigoeren zich tot de islam, die zich sterk had verspreid. In de 19e eeuw begon men met nieuwe pogingen om hen te bereiken met het Goede Nieuws. Toch ziet nog 99,99% van de Oeigoeren zichzelf als moslim. De afgelopen jaren werden de Oeigoeren onderdrukt door de Chinese centrale overheid die hun culturele en religieuze vrijheid streng beperkt. Ook verkondiging van het Goede Nieuws mag niet meer in Xianjiang. Nog maar weinig werkers konden hierdoor blijven.
Hoewel de omstandigheden moeilijk lijken, is er hoop onder de Oeigoeren. Lokale huisgemeentes in de regio beginnen te groeien. Er is een toenemende ervaring dat God aan het werk is. De lokale Han kerk begint langzaamaan open te staan voor het uitreiken naar hun moslimburen. De rol van buitenlandse werkers is veranderd, maar nog steeds vitaal. Er zijn nog steeds mogelijkheden om te pionieren onder de Oeigoeren. Werkers kunnen veel bereiken door training, ondersteuning en het voorleven van hoop aan de lokale kerk terwijl zij doorgaan met getuigen onder de Oeigoeren.
De Hui
Populatie: 14 miljoen in China, 1 miljoen elders
In tegenstelling tot de Oeigoeren wonen de Hui verspreid over China. Ze zijn één van de grootste etnische minderheidsgroepen met gemeenschappen in bijna elke grote Chinese stad. Vermoedelijk stammen de Hui af van vroegere Arabische en Perzische kooplieden die langs de Zijderoute reisden en trouwden met Chinezen.
In veel opzichten zijn de Hui geïntegreerd met de Han Chinezen. Maar hun moslimidentiteit en wortels blijven, samen met een sterkte overtuiging dat ‘een Han moslim is’. Als gevolg daarvan is er een unieke versmelting ontstaan die het islamitische gedachtegoed over voeding, dagelijkse gewoontes en aanbidding verbindt met Chinese gebruiken. De Hui creëerden hun eigen versie van tradities zoals Chinese medicatie, vechtsporten en prachtig versierde moskeeën. De Hui staan bekend om hun scherpe zakelijke inzicht, onvoorstelbare gastvrijheid en uitstekende keuken zonder varkensvlees.
Ondanks dat er veel naammoslims zijn onder de Hui, identificeren de meesten van hen zich sterk als moslim. Ze zien geen verschil tussen hun etnische en hun religieuze identiteit. Net als bij de Oeigoeren zijn er de afgelopen 200 jaar pogingen geweest om hen te bereiken met het Goede Nieuws. Toch zijn er op dit moment slechts weinig werkers die kerken planten onder hen. Naar schatting is slechts 0,01% van de Hui volgeling van Christus.
De Hui hebben relatief meer vrijheid om islam te praktiseren. Veel mensen zien ze daarom als ‘bruggenbouwers’ naar andere moslimminderheden in China. In de kloof tussen moslims en de Han culturen hebben zij de potentie om grote Koninkrijksinvloed te hebben onder de moslimvolken. Laten we de Heer van de oogst vragen om meer werkers te sturen onder de Hui en om hen krachtig te gebruiken voor de verspreiding van Zijn Koninkrijk onder alle moslimvolken in China.
Ondersteun het werk van Frontiers
Onder de 25 miljoen Oeigoeren en Hui zijn slechts 2500 gelovigen. Dit vraagt om gebed en actie. Diverse Frontiers werkers pioneren onder de Oeigoeren en de Hui. Maar meer werkers zijn nodig! Ondersteun het werk van Frontiers met een donatie zodat we meer werkers kunnen uitzenden naar deze regio.
Wil je ook bidden? Bestel dan deze gebedsgids, geschreven door twee Nederlandse werkers onder de oeigoeren.
Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!