Islamitische Feestdagen

Door het jaar heen vieren moslims wereldwijs een aantal feestdagen:

  • Eid al-Adha (het offerfeest) waarbij moslims meestal de Hadj (pilgrimage naar Mekka) maken;
  • Eid al-Fitr (het suikerfeest) aan het eind van de ramadan;
  • andere feesten zijn Mawlid an-Nabi (de geboortedag van de profeet Mohammed);
  • Ras as-Sana (het islamitische nieuwjaar);
  • en de geboortedagen van een aantal heiligen (0ok bekend als Mawlid).

De Hadj

De pelgrimsreis naar Mekka is één van de vijf pilaren van de islam en is een opdracht voor elke gezonde volwassen moslim. Het is de enige pilaar waar een voorwaarde aan vast zit: alleen wie het zich financieel kan veroorloven moet de Hadj eens in zijn leven maken. Een bezoek aan de Kaaba op andere tijden van het jaar heet Umra (kleine pilgrimage). De Hadj zelf kan alleen tijdens de islamitische maand Dhul-Hidja gemaakt worden. 

De Hadj is een kans om zonden uit het verleden schoon te wassen en opnieuw te beginnen. Velen zijn op zoek naar een geloofsverdieping door te wandelen waar de profeet Mohammed gewandeld heeft en in de voetsporen van Ibrahim (Abraham) en Isma’il (Ismaël) te treden door bepaalde rituelen. De Kaaba is volgens islamitische traditie door Abraham en Ismaël gebouwd als aanbiddings huis voor de Ene God. Door de eeuwen heen is de Kaaba verbouwd en trok ook christelijke pelgrims die op het Arabisch Schiereiland woonden aan. Vóór de komst van de islam werd de Kaaba gebruikt voor heidense afgoden van de lokale stammen. 

Tijdens de Hadj moeten moslims een aantal rituelen uitvoeren:

  • zeven keer tegen de klok in om de Kaaba heenlopen;
  • van de heuvel Safa naar de heuvel Marwa rennen (in nagedachtenis aan Hagar op zoek naar water voor Ismaël);
  • drinken van de Zamzam put (de put die Hagar toen vond);
  • staan op de berg Arafat (waar Mohammed zijn laatste preek heeft gehouden);
  • stenen gooien naar een pilaar die symbool staat voor satan (dit herinnert aan het verhaal in de koran waar satan probeert Abraham te verleiden om God ongehoorzaam te zijn en zijn zoon niet te offeren);
  • een offer brengen;
  • op de laatste dag van de pilgrimage hun hoofd scheren en nagels knippen (ihram, als symbool voor de vernieuwing);
  • en het graf van Mohammed in Medina bezoeken.

Als je op de Hadj bent geweest, krijg je de titel Alhaji (voor een man) of Hajia (voor een vrouw). Daarmee heb je niet alleen geestelijke, maar ook sociale status.

Eid al-Adha (Offerfeest) 

De laatste drie dagen van de Hadj vallen samen met Eid al-Adha, het offerfeest, waar herdacht wordt dat Abraham door Allah op de proef wordt gesteld. Volgens de islam was het Ismaël die geofferd ging worden. Het schaap dat op dit feest geslacht wordt, herinnert aan de ram die Allah voorziet.  

Ook buiten Mekka wordt Eid al Adha gevierd. Afhankelijk van het land, duurt dit feest twee of vier dagen. Op de laatste dag is er ’s morgen gezamenlijk gebed in de moskee, waarna er een schaap (of geit of kameel) wordt geslacht. Het dier moet halal geslacht worden, onder het opzeggen van een gebed. Het vlees van het offer wordt uitgedeeld onder de armen. 

Eid al-Fitr (breken van het vasten)

Eid al-Fitr is het feest aan het einde van de ramadan. In Nederland noemen we het meestal ‘suikerfeest’, vanwege de vele zoete lekkernijen die door Marokkaanse en Turkse moslims gegeten worden bij dit feest. De heilige maand ramadan herdenkt de tijd dat de koran voor het eerst aan de profeet Mohammed werd onthuld door de engel Gabriël. De nacht van deze onthulling heet ook wel de Nacht van Kracht (Laylat al-Qadr). Alle volwassen moslims moeten dertig dagen vasten. Tijdens deze periode mogen ze niet eten, drinken of vrijen tussen zonsopgang en zonsondergang. Het doel is om geduld en geloof te versterken. 

Het vasten wordt verbroken door een gezamenlijk gebed. Het is een tijd van feesten, officiële receptie, vrienden en buren groeten, kado’s die uitgewisseld worden, nieuwe kleren en het bezoeken van het graf van overleden familieleden. Het feest viert saamhorigheid en brengt mensen weer terug naar het ‘normale’ leven na een maand van toewijding en onthouding.

Bidden voor moslims tijdens de ramadan? Kijk op frontiers.nl/30dagen

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!