Ijver voor de waarheid

Halil volgde zijn vrienden tot in het huis van Brent, een lange man die uit een ver land kwam. Brent schudde hem enthousiast de hand en vroeg waar Halil vandaan kwam. Halil legde uit dat hij in de stad was om zijn zus te bezoeken. Brent nodigde hem uit om binnen te komen terwijl de groep mannen het zich gemakkelijk maakte op het tapijt.

Een onverwacht gebed

Na een ongedwongen gesprek van enkele minuten zei Mahmoud, één van de andere jonge mannen: “Ik heb een verzoek.” De kamer werd stil terwijl alle ogen zich op Mahmoud richtten. “Mijn broer zit in de gevangenis en ik wil graag voor hem bidden.”

Halil trok een wenkbrauw op. Het was nog geen tijd voor Maghrib, het avondgebed. Maar hij veronderstelde dat het mogelijk was om meer dan vijf keer per dag te bidden.

Mahmoud begon met God te praten alsof Hij een vriend was. Halil wist niet zeker of hij wel zo informeel met God kon praten, maar hij vond het een fijn idee. Misschien kon hij zelf ook zo bidden.

Maar zijn hart bevroor toen Mahmoud het gebed in Jezus’ Naam eindigde. Halil keek Brent aan. Deze buitenlander was duidelijk gevaarlijke ideeën aan het verspreiden.

Brent leidde de gemeenschap weg van de ware religie en iemand moest een einde maken aan dit kwaad.

Halils angst en verwarring

Halil sprong op en haastte zich naar het huis van zijn zus en haar man Imran. Hij bonkte op de deur. Imran was een spiritueel genezer. Als iemand wist wat de koran te zeggen had over wat Brent aan het doen was en hoe het te stoppen, dan was het Imran wel.

Imran opende de deur, zijn wenkbrauwen bezorgd gefronst. “Halil, kom binnen. Is er iets?”

Halil stapte naar binnen, zijn hart bonsde. “Wat vind je van Brent, de buitenlander?”

Imran glimlachte. “We zijn vrienden.”

“Maar praat hij met jou over Jezus?”

“Vaak.” Imran grinnikte. “Waarschijnlijk omdat ik zoveel vragen stel.”

Halil rimpelde zijn neus. “Waarom ben je geïnteresseerd in Jezus?”

Imran zuchtte. “Ik ben het zat dat mensen me betalen om te doen alsof ik ze genees. Niemand wordt ooit beter van het drinken van water en inkt.” Hij schudde zijn hoofd. “Maar het enige wat ik doe is koranverzen schrijven, ze van mijn lei wassen en het water verkopen. Als ik andere vaardigheden had, kon ik een nieuwe baan vinden en Jezus volgen.”

“En mijn zus is het met je eens?” vroeg Halil, doodsbang voor wat Imran zou zeggen.

Imran knikte. “Ze gelooft dat Jezus van ons houdt, en we hebben samen de Injil gelezen.”

Halil’s borstkas deed pijn. Als zijn eigen familie was misleid door Brents gladde woorden, dan was niemand veilig. Brent leidde de gemeenschap weg van de ware religie en iemand moest een einde maken aan dit kwaad.

Van een Saulus naar een Paulus

Een gedachte kwam als een kogel Halil’s geest binnen: Hij zou het kunnen doen. Hij kon Brent doden.

Schokkerig liet hij zich in een stoel zakken en greep het kopje thee dat Imran hem aanreikte. Hij hield niet van de gedachte om iemand te vermoorden. Maar als Brent weg was, zou het gepraat over Jezus ophouden in dit dorp en zou zijn familie weer in de waarheid geloven.

De weken daarna bracht Halil elk mogelijk moment met Brent door, op zoek naar een kans om hem van het leven te beroven.

Maar Brent praatte elke dag over Jezus, bad en bestudeerde de Bijbel met de mensen van het dorp. Halil kon niet anders dan horen over een Verlosser die bereid was te sterven voor degenen die Hij had geschapen. De woorden die Jezus in de Injil sprak, waren vervuld van hoop en leven en leken in niets op wat Halil ooit had gehoord.

Net als de apostel Paulus veranderde Halil’s passie om de Naam van Jezus uit te roeien in ijver om diezelfde Naam te verspreiden.

Al na een paar dagen realiseerde Halil zich dat hij tijd met Brent doorbracht om meer uit de Bijbel te horen, niet om zijn complot na te jagen. En kort daarna begon Halil te beseffen dat wat Jezus zei niet alleen mooi was, maar ook waar.

Er was niets mis met de boodschap die Brent door het dorp verspreidde. Als Jezus werkelijk de enige weg naar God was, dan kon Halil Hem ook niet negeren.

Halil begon serieus de Bijbel te bestuderen met Brent en andere volgelingen van Jezus en deelde wat hij leerde met zoveel mogelijk mensen. Al snel gaf hij zijn leven over aan Christus en een groep gelovigen kwam elke week samen in zijn huis. In de loop van enkele maanden groeide de huisgemeente zo snel dat ze zich moest splitsen in twee groepen. Hetzelfde gebeurde keer op keer.

Net als de apostel Paulus veranderde Halil’s passie om de Naam van Jezus uit te roeien in ijver om diezelfde Naam te verspreiden. Halil wordt nog steeds door Brent onderwezen in het Woord van God. Vandaag de dag zijn er zes generaties huisgemeenten met meer dan 515 gelovigen in de regio omdat het Goede Nieuws van Jezus Halil’s hart heeft veranderd.

Net op dat moment kwam er een dokter de kamer binnen met een verbijsterde blik. “Ik heb de resultaten van uw röntgenfoto’s,” zei hij. “Het lijkt erop dat uw wervel is weggeschoven van uw ruggenmerg.”

“Hoe?” riep Mira uit.

De dokter schudde zijn hoofd. “Ik kan het niet uitleggen. Maar je kunt vandaag het ziekenhuis verlaten.”

Mira en haar vader keken elkaar aan. Er brak een grijns uit op Mira’s gezicht. “Prijs God voor Zijn genezing!”

Mira wist dat de ongelooflijke wending in de gebeurtenissen een gebedsverhoring was. En ze vertelde iedereen die het maar wilde horen, over het wonder dat ze had gezien en alles wat Jezus had gedaan. Verschillende familieleden vroegen zelfs om meer over Jezus te horen nadat ze de verandering in de gezondheid van haar vader hadden gezien.

Nu heeft Mira elke week een tweede Bijbelstudie: ze leidt er één voor haar familie. Samen lezen ze meer over de machtige kracht van Jezus en leren ze op Zijn naam te vertrouwen.

Gebedspunten

  • Gelovigen in het land van Halil worden vaak vervolgd. Bid voor hun bescherming en de moed om de Naam van Jezus te delen ondanks de risico’s.

  • Prijs God voor Zijn vermogen om zelfs de hardste harten te veranderen.

  • Vraag God om de kerk in deze regio te laten groeien en vermenigvuldigen.

Bidden voor radicale moslimgroepen en terroristen

Wil jij bidden dat radicale moslims veranderd worden door de kracht van Gods Woord? Met de gebedsgids Bidden voor radicale moslimgroepen en terroristen ontvang je concrete gebedspunten om 30 dagen te bidden. De gids neemt je mee in de transformatie die Saulus doormaakte na zijn ontmoeting met Jezus.

Bestellen kan hier

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!