De realiteit van kerst
William, werker van Frontiers, heeft het voorrecht om een keer per week les te geven in een opleidingscentrum voor vluchtelingen in het Midden-Oosten. Het is hier dat de realiteit van kerst echt tot hem doordringt. Jezus was óók een vluchteling.
Een reden om kerst te vieren
Omringd door een groep van tientallen vluchtelingen stond ik in het lokaal. Zij keken mij aan en glimlachten geduldig. Deze vluchtelingen vertegenwoordigden verscheidene nationaliteiten, de meesten van hen kwamen uit door de oorlog ontwrichte buurlanden.
De medewerkers en leerlingen van het opleidingscentrum waarin ik een keer per week ben, zijn overwegend moslim. Zij vieren onder normale omstandigheden geen kerstfeest. Toch wilden zij wel een kerstviering organiseren. Daar was een reden voor: voor hen is elke vreugdevolle gebeurtenis een welkome afleiding van de ellende in het leven.
Ballonnen en slingers met lichtjes versierden de ruimte, en op het bord stond in grote letters ‘Vrolijk kerstfeest.’
Het kerstverhaal
Ik pakte mijn boek met aantekeningen en sloeg een bladzijde op met de notitie van mijn toespraak in het Engels en al die Arabische woorden die ik dreigde te vergeten. Ik had nog steeds vlinders in mijn buik. Ik wilde het kerstverhaal vertellen. Dus begon ik in eenvoudig Arabisch met het bezoek van de engel aan Maria en vertelde ik over het wonderbaarlijke verhaal van de geboorte van Jezus. De meisjes en jongens waren muisstil en luisterden aandachtig. Misschien ook omdat het voor hen nieuw was om een buitenlander met blond haar aan te horen, die het plaatselijk dialect van het Arabisch spreekt.
“Er ging een diepe zucht van verwondering door de groep toen zij over de rauwe werkelijkheid van het kerstfeest hoorden.”
Jezus werd een vluchteling
“De engel kwam bij Jozef en zei: “Sta op! Vertrek met Maria en het kindje Jezus en vlucht naar Egypte.” Dus vluchtten zij voor het dreigende bloedbad en kwamen in Egypte aan. Ik stopte met mijn verhaal en zei tegen hen: “Ook Jezus was een vluchteling.” Plotseling voelde ik de tranen in mijn ogen branden. Er ging een diepe zucht van verwondering door de groep toen zij over de rauwe werkelijkheid van het kerstfeest hoorden.
Nu ik voor deze groep vluchtelingen stond, drong de realiteit van dit gedeelte van het verhaal pas echt tot mij door.
De komst van Jezus van de hemel naar de aarde begon op een heftige manier. Die realiteit ging verder toen hij en zijn familie zich aansloten bij de golf van vluchtelingen op weg naar Egypte.
Het kerstfeest is realistischer als nooit tevoren
Jezus liep over stoffige wegen. Hij had honger en dorst. Hij had pijn en bracht de nachten in de buitenlucht door. Soms huilde hij. Hij was een vluchteling.
Jezus weet uit eigen ervaring hoe het leven er voor iemand uitziet die voor het geweld en oorlog moet vluchten. Hij doorstond dat voor hen zodat zij zouden kunnen zeggen: “Hij ervaart het lijden net zo intensief als ik het ervaar.” De verlosser onderging dit zodat alle families op aarde door hem gezegend worden.
Toen ik door de ruimte keek, kon ik Jezus in de gespannen gezichten voor mij zien. “Voorwaar, ik zeg jullie”, zegt de Zoon des Mensen in zijn heerlijkheid, “wat jullie aan één van mijn minste broers gedaan hebt, hebben jullie ook mij gedaan” (Mattheus 25 en 40).
Op dit moment, terwijl ik mij met deze vluchtelingen over het wonder van de Hemelse vluchteling verbaasde, werd kerstfeest meer werkelijk en mooier dan ooit tevoren.
Om over na te denken
Hoe zou jij het kerstverhaal kunnen delen met een moslim? Of wat zou jij kunnen betekenen voor een vluchteling?
Gebedspunten
- Dat vluchtelingen geraakt worden door en zich herkennen in het kerstverhaal.
- Voor mogelijkheden om het kerstverhaal te delen met moslims / vluchtelingen in onze omgeving.
- Dat het Goede Nieuws diep door zal dringen in het hart van moslims.
Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!