Buitenaardse wezens van een andere planeet

De uitdaging van een start in een nieuwe gemeenschap

Onlangs zijn Joe, Heather en hun tienerkinderen verhuisd naar een woestijn van Noord-Afrika. Met hun team hebben ze het verlangen om gemeenten te stichten onder een moslimvolk dat geen toegang heeft tot het Goede Nieuws. Joe is landbouwkundige en wil met lokale boeren werken aan duurzame landbouw. In deze blog delen ze hun eerste ervaringen in een nieuw land en een andere cultuur.

Joe zegt: “Het is zowel geweldig als ontmoedigend om in een nieuwe gemeenschap aan te komen. We zijn net verhuisd naar een nieuw huis aan de rand van een dorp aan de grens van een grotere stad. We zijn vol hoop dat God zich zal openbaren aan de mensen om ons heen en tegelijkertijd zijn we ons ervan bewust dat dit een taak is die alleen God kan volbrengen.”

We zijn vreemd!

Soms voelen we ons een beetje als buitenaardse wezens die op een andere planeet landen. Verhuizen naar een dorp is net zo’n cultuurschok voor ons als voor de mensen die we ontmoeten. Ze zijn gewend om af en toe een buitenlandse toerist te zien – maar over het algemeen spreken de buitenlanders hun taal niet, hebben ze geen kinderen bij zich en blijven ze niet lang. Ze zijn verbaasd dat we religieuze taal gebruiken op een manier die zij zouden gebruiken als ze het over het leven hebben. Hun stereotype buitenlander is niet geïnteresseerd in religie en wij passen niet in hun plaatje.

Het zal tijd kosten voor onze buren om aan ons te wennen en voor ons om ons aan te passen aan hun cultuur. Maar langzamerhand leren we een of twee mensen iets beter kennen. Er is een man met wie we af en toe gaan wandelen of koffiedrinken. We kunnen samen erg lachen, maar hebben elkaar ook kunnen helpen en voor elkaar kunnen zorgen. Er moet een nier bij hem verwijderd worden en hij waardeert het zeer dat we voor hem bidden en alle hulp bieden die we kunnen geven.

We moeten meer en meer op God vertrouwen om wonderbaarlijke stappen voorwaarts te zetten.

Ontberingen creëren kansen

Het is moeilijk voor ons geweest, maar God heeft onze omstandigheden gebruikt om vriendschappen op te bouwen. Toen we hier net kwamen wonen, konden we niet koken omdat we geen gas hadden en de elektriciteit onbetrouwbaar was. Er is een landelijk tekort aan gasflessen en alle winkels hadden geen gas meer. Toen we nieuwe mensen leerden kennen, leefden ze met ons mee en een vriendelijke familie leende ons een gasfles. Dus nu kunnen we koken! We vonden het heerlijk om met deze familie, die erg geduldig is met onze taalvaardigheden, te kletsen. We deelden Bijbelverhalen met hen, zoals die over de verloren zoon. Het zijn oprechte moslims en ze hadden veel vragen voor ons.

We worstelen ook met problemen met de elektriciteitsvoorziening van ons huis, die een jammerlijk gebrek aan capaciteit heeft en herhaaldelijk uitvalt, waardoor het moeilijk is om onze apparaten aan de gang te houden. Het elektriciteitsbedrijf heeft zich gerealiseerd dat er een storing is en heeft gezegd dat ze het gratis zullen repareren. We brengen wekelijks een bezoek aan het bedrijf, dat zegt dat ze het ‘snel’ zullen repareren…

Geduld, geduld, geduld…

We merken bij dit alles dat we moeten stoppen met denken dat we heel veel kunnen doen om dingen voor elkaar te krijgen. We moeten meer en meer op God vertrouwen om wonderbaarlijke stappen voorwaarts te zetten. Als we echter terugkijken, zien we vooruitgang – in problemen die nu zijn opgelost. Al doende hebben we meer mensen leren kennen. Dit zijn allemaal stappen in de richting van deel gaan uitmaken van de gemeenschap. We danken God echt voor de mensen die ons door deze eerste maanden heen hebben geholpen.

Thuis

Ons huis is vol plezier met onze kinderen. We spelen ’s avonds veel spelletjes en ze zijn een grote steun voor ons geweest. Lauren en Ryan koken vaak en er is veel muziek in huis. Lauren speelt enthousiast op de gitaar en ze is onze chauffeur geworden. Ze heeft veel onverharde wegen en het spitsuur in de hoofdstad overleefd. Ze zal opnieuw moeten wennen aan de verkeerscultuur in ons eigen land.

De zegen van regen

Onze regio heeft de afgelopen vier jaar heel weinig regen gehad. Voor ons is het moeilijk te geloven dat het winter is als het 27°C en zonnig is. Dit is echter moeilijk voor de lokale boeren. De olijven zijn dit jaar niet zo goed en veel bomen zien er erg droog uit. We bidden dat God regen zal brengen, en ook geestelijke regen, zodat de mensen Gods zorg en doel kunnen zien.

Onze eerste stap bij het opzetten van een landbouwproject is om stil te staan en te luisteren; om beter te begrijpen hoe het is om boer te zijn in deze regio. Leren met welke specifieke uitdagingen ze te maken hebben en begrijpen welke lokale planten goed groeien in de regio. God heeft in zijn wijsheid ecosystemen ontworpen die gezond, duurzaam en levengevend zijn. Door lokale planten uit de regio te bestuderen, vind je vaak natuurlijke oplossingen voor lokale problemen.

Gebedspunten

  • We waarderen jullie gebeden voor wijsheid in het aangaan van nieuwe contacten. Relaties zijn erg belangrijk in dit deel van de wereld en er gebeurt maar weinig zonder relaties.

  • Bid dat boeren hun ervaringen met ons willen delen en uiteindelijk oplossingen willen aanvaarden voor lokale problemen.

  • Omdat we niet veel mensen kennen, vertrouwen we erop dat God ons elke dag helpt met elke kleine taak. Bid dat we elke dag afhankelijk van Hem leven.

  • Bid dat mensen geen misbruik van ons zullen maken om alleen maar geld aan ons te verdienen.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!