Geweldig dat jij in actie bent gekomen en de Beloetsjen omarmt in je gebed. De Beloetsjen is een van de 400 moslimvolken – met meer dan 100.000 mensen – die wachten op het goede nieuws. God ziet hen, dat weten we zeker. Lees snel verder en leer het volk beter bekennen.
Graag introduceren we aan jou de Beloetsjen
De Beloetsjen zijn een semi-nomadisch volk in zuidwestelijk Pakistan, zuidoostelijk Iran en in de zuidelijke Afghaanse provincies. De Beloetsjen vinden vermoedelijk hun oorsprong in de nomadenstammen uit het Midden-Oosten en de omgeving van de Kaspische Zee. Wereldwijd zijn er zeven tot tien miljoen Beloetsjen.
70 Jaar geleden begonnen zij te migreren naar de Arabische landen toen men daar de olie ontdekt had.
Ondanks het verstoorde contact met hun vaderland hebben de Beloetsjen in Oman hun eigen cultuur, taal en gewoonten behouden. De verschillende Beloetsjengroepen spreken verschillende talen, elk met onderscheidende eigenschappen. Deze talen zijn geclassificeerd als Oost-, West- of Zuid-Beloetsji.
Oman, officieel het Sultanaat Oman, is een sultanaat in West-Azië, aan de zuidoostkust van het Arabische Schiereiland. Buurlanden zijn de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Jemen.
De officiële taal van Oman is Arabisch. Hoewel de meerderheid van de volwassen bevolking van het land in 1970 analfabeet was, is het nationale onderwijsprogramma sinds die tijd snel gegroeid. Er zijn nieuwe scholen voor kinderen gebouwd en er zijn alfabetiseringscampagnes voor volwassenen opgezet.
De landbouw in Oman wordt gedomineerd door de teelt van exportgewassen, voornamelijk dadels en limoenen. Oman kan zichzelf voorzien in een aantal gewassen en groenten, maar de meeste voedingsmiddelen moeten worden geïmporteerd.
Er zijn veel portugese invloeden in het land te vinden, vanwege de bezetting door Portugal in het jaar 1508.
De Nederlandse VOC had tussen 1672 en 1675 een handelspost in Masqat.
Vroeg in de 19e eeuw groeide Oman uit tot een grote machtsfactor, met bezittingen in Perzië, Beloetsjistan en Zanzibar. Oman werd in 1891 een Brits protectoraat en bleef dit tot 1971.
Dankzij de inkomsten uit olieproductie is de economische situatie van het land enorm verbeterd. Bovendien leeft het land in vrede met alle andere landen van het Midden-Oosten.
Lees hier over andere onbereikte volken:
Maandelijks gebedspunten in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze gebedsmail of voor onze nieuwsbrief.
Maak het mogelijk dat meer kerken meedoen met Omarm een Volk door te doneren. Meer kerken = meer gebed en we geloven daarmee meer volken die een kans krijgen om het Goede Nieuws van Jezus te horen.