Een vreugdevol 1440!
Klopt, je hebt helemaal gelijk. Het is 2018. Ergens in september pas. En toch zeggen we: een vreugdevol 1440! Vandaag – 11 september 2018 – vieren moslims het islamitisch nieuwjaar volgens de islamitische kalender. Leuk als jij ze ook een vreugdevol jaar wilt wensen. Waarom juist vreugdevol?
Omdat onze Vader Zijn Zoon heeft gezonden om onder andere vreugde te brengen. Ook voor moslims? Ja, ook voor moslims. Het zou toch geweldig zijn als ze dat dit jaar mogen ontdekken en Hij koning van hun hart mag worden? Wat een vreugde zullen ze dan ervaren!
Vijf weetjes over het islamitisch nieuwjaar
Het islamitisch nieuwjaar ziet er tamelijk anders uit dan het oud en nieuw dat wij kennen. Graag geven wij jou vijf interessante weetjes over het islamitisch nieuwjaar, waarschijnlijk informatie die totaal nieuw voor je is. Lees het dus gauw.
- Wist je dat de islamitische jaartelling begon 622 jaar na Christus? Op de eerste dag van de islamitische maand Muharram begint het Islamitisch nieuwjaar en herdenken moslims dat de profeet Mohammed en zijn volgelingen in het jaar 622 n. Chr. de stad Mekka verlieten en naar Medina verhuisden.
- Wist je dat het islamitisch nieuwjaar ieder jaar op een andere dag begint? Net als de Ramadan ieder jaar een aantal dagen verschuift, geldt dat voor alle feesten. Moslims gebruiken namelijk de maanstanden om de maanden en dagen te bepalen. Het islamitisch jaar kent een aantal dagen minder dan de jaartelling die wij kennen.
- Wist je dat moslims hun nieuwjaar vaak in rust vieren en naar de moskee gaan? En dat ze het eigenlijke feest negen dagen later vieren, wanneer het Asjoera is? Asjoera is een dag van tegenstellingen, er heerst blijdschap om de dingen die moeten komen en verdriet om de dingen die voorbij zijn gegaan. Het wordt volgens de islam aanbevolen om een dag te vasten. Het is toch ook een gezellige dag, want veel mensen zoeken elkaars gezelschap op.
- Wist je dat moslims vasten van eten en drinken gedurende Asjoera? Het vasten is een herdenking van de bevrijding van de profeet Mousa – oftewel Mozes – en zijn volk van de farao. De maaltijd wordt bij sommige stromingen van de islam gezien als herdenking van de laatste keer dat Noach at aan boord van de Ark.
- En last but not least: Moslims willen net als christenen ook graag gehoorzamen. Ze zijn voortdurend op zoek en bezig met de wil van Allah. Zijn geboden staan centraal en juist aan het begin van het nieuwe jaar geven veel moslims hun verplichte deel van hun opbrengst van het afgelopen jaar. Ze maken de balans op en geven 2,5%. Deze gave is één van de vijf zuilen van de islam en wordt Zakat genoemd.
Als jij moslims in je omgeving kent, wens ze dan vandaag een vreugdevol nieuwjaar. Wil je meer lezen? In de blog ‘God ziet’ vertelt Jasmijn over wat haar raakt in het contact met moslims in haar omgeving.