Verloren schapen opzoeken
De metafoor van verloren schapen die Jezus gebruikte is in sommige culturen nog steeds heel treffend. In die gevallen maken sommige werkers er graag gebruik van.
Op pad
“Google Maps werkt niet en je hebt ook geen mobiel bereik,” waarschuwt onze moslimvriend Mohsen ons. “Maar maak je geen zorgen, je zult ons huis vinden.”
We beginnen onze reis naar het verafgelegen dorp waar hij met zijn gezin woont. Het is een reis van twee uur over kronkelende woestijnwegen met bergen aan beide kanten. De enige manier waarop we weten dat we in de buurt van onze bestemming komen is het oplopen van onze kilometerteller. Die gaat richting het geschatte aantal kilometers gaat dat we volgens Mohsen moeten afleggen.
“Wacht, ik denk dat we er zojuist voorbij reden,” zegt mijn vrouw Jessica vanaf de bijrijdersstoel. Snel keren we om en rijden we, naar we hopen, de goede weg op.
We rijden over een grindweg en komen aan bij een paar huizen. De auto van Mohsen staat er vlakbij geparkeerd naast verschillende anderen. Hij staat buiten om ons te verwelkomen. Het is een lokale feestdag en stadsbewoners zijn teruggegaan naar hun oorspronkelijke dorpen om het te vieren met hun hele familie.
Gastvrijheid
Mohsen nodigt mij uit in het zitgedeelte voor de mannen, waar ik verschillende mannen begroet met een neus-tegen-neus begroeting. Dit is een uiting van eer en diep respect.
Ondertussen trekt iemand Jessica mee naar een aparte kamer vol met vrouwen en kinderen. Daar begroet ze alle vrouwen met een aantal kussen op hun wang.
We zitten en praten terwijl de gasten de hele dag in en uit lopen. Steeds wanneer er nieuwe gasten komen, staat iedereen op om wensen uit te wisselen voor de feestdag. Ondertussen verschijnt er bij elke nieuwe ronde gasten meer eten. Gastvrijheid is overvloedig.
We eten een traditioneel maal van lam met rijst. Het wordt geserveerd op een gezamenlijk bord op de grond en we eten met onze handen. Daarna maken we een korte tocht naar een nabijgelegen wadi (een seizoensgebonden beek).
Mohsens verloren schapen
Onderweg vertelt Mohsen hoe hij elke zichtbare berg heeft beklommen op zoek naar schapen die waren afgedwaald en zoek waren geraakt. “Ik heb elke kloof en hoek bezocht op zoek naar verloren schapen,” zegt hij. Zijn familie heeft meer dan 70 schapen en net zoveel geiten.
“Als één van hen ‘s nachts niet thuiskomt, weet ik precies welke het is,” vervolgt Mohsen. “Ik hoef ze niet te tellen om te weten dat er één mist, want ze zien er allemaal anders uit.”
Hij vertelt ons hoe hij en zijn broers, en soms het hele dorp, erop uit gaan om in de bergen te zoeken naar een verloren schaap en de hele dag rondtrekken totdat het is gevonden.
Dan vertel ik Mohsen over de Herder die van Zijn schapen houdt met oneindige passie en trouw. Ik deel uit het Woord hoe Hij zoekt naar Zijn verloren schapen.
“Wat denken jullie? Als iemand honderd schapen bezit en een daarvan dwaalt af, zal hij er dan niet negenennegentig in de bergen achterlaten en op weg gaan om het afgedwaalde dier te zoeken? Als het hem lukt het te vinden, dan zal hij zich, dat verzeker ik jullie, over dat ene meer verheugen dan over de negenennegentig andere die niet afgedwaald waren. Zo is het ook bij jullie Vader in de hemel: hij wil niet dat een van deze geringen verloren gaat.” (Matteüs 18:12-14)
Vervolgens komen we aan bij de wadi. Mohsen vertelt ons dat in de zomer de regen de poelen vult. Ze zijn diep genoeg voor de jonge herders om te zwemmen en te duiken wanneer hun schapen drinken en langs de kant van het water liggen.
We bewonderen de schoonheid van de stromen in de woestijn en verbazen ons over de tedere liefde van een Herder die niet stopt totdat al Zijn verloren schapen zijn gevonden.
Bid mee
Bid met ons mee voor verloren schapen in de moslimwereld.
- Vraag de Heer om aan moslims te onthullen hoe ze verlost kunnen worden door Jezus Christus, de Herder.
- Bid dat hele families in moslimgemeenschappen hun vertrouwen op de Redder zullen stellen.
- Vraag God voor geestelijke doorbraken in landen waar nog geen bewegingen naar Christus zijn ontstaan.
- Bid voor meer brengers van het Goede Nieuws die naar de minst-bereikte mensen en plaatsen willen gaan om met moslims te delen over Jezus.
Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!